VİOP Teknik Analiz Bültenlerini Nasıl Okumak Gerekir?
Piyasalardaki birçok kurumla çalışan bir yatırımcı, yeni yıla girerken şöyle bir yorum paylaşmıştı; “Öncelikle yeni yılın sizlere sağlık, mutluluk ve daha büyük kazançlar getirmesini dilerim. Her gün hazırlayıp sunduğunuz VİOP bülteniniz birçok yatırım kurumunun hazırladığı bültenlerden bence çok daha iyi ve kaliteli. Emekleriniz için teşekkür ederim. (Birçok aracı kurum ile çalışan biri olarak bunu tüm içtenliğimle söylüyorum.)”
Bu güzel dileklerinden sonra da bülten ile ilgili bazı detayları anlayamadığını belirtmiş ve sorular sormuştu. Kendisine özel olarak dönüş yaptık.
Bugün, hem piyasaları bilen hem de hesabını yakın zamanda açmış, kendini geliştirmek için bu tip rapor ve analizlere ilgi göstrenler için bazı önemli dipnotları paylaşmak istedik.
Halk Yatırım Yatırım Danışmanlığı tarafından analiz edilen ve günlük yayınlanan bültenimiz Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası’na özel olarak üretilmektedir. VİOP bültenimize Akıllı Öneri Sistemi kullanıcıları ile web sitemizin raporlar bölümünü takip eden yatırımcılar kolaylıkla ulaşabilir ve e-posta adreslerine otomatik yönlendirme sağlayabilir. Bu bülten, tamamen sayısal verilerden çıkarım yapan yapay zeka ile hazırlanmakta olup, herhangi bir ek yorum barındırmamaktadır. Ancak verilerin sağlıklı okunması için bazı konulara dikkat edilmesi gerekmektedir.
VİOP TEKNİK ANALİZ BÜLTENİ
Sayfa 1- Tablolar
İlk tablomuzda 4 temel vadeli kontratın aktif vadesi ve yeni açılan gümüş kontratının verilerini görebilirsiniz. Bu tablonun temel mantığı, bir önceki gün gerçekleştirilen işlemlerin sonucunda fiyat değişimi ve pozisyon değişiminin anlamlandırılmasına dayanır. Yükselen bir fiyat hareketinin aynı zamanda pozisyonların yükselmesi ile birlikte güçlü bir gösterge olması gibi. Açık pozisyon sayısını ise tüm açık vadeleri baz alarak değerlendiriyoruz çünkü özellikle aktif vade sonlarına yaklaşılınca piyasanın yönü konusunda hatalı bir bakış açısı oluşmaktadır.
Tablonun orta kısmında yer alan destek ve direnç bilgileri günlük grafiklerden faydalanarak ve matematiksel hesaplamaların genel gördüğü formüller ile hazırlanmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken pivot, destek ve direnç seviyelerinde ne yapacağınızı bilmenizdir.
Tablomuzun son bölümünde ise takip seviyeleri ile ilgili veriler paylaşılmaktadır. Buradaki takip seviyeleri, trend dönüşlerinde alım ya da satım yönlü değişimi aldıktan sonra takip eden bir stop uygulaması gibi bir sonraki trendin değişimine kadar sizin için yön konusunda fikir verir. Takip seviyesi; Bollinger orta bandı baz alınarak belirlenmiştir. Takip seviyesinin üstünde yer alan hisseler “güçlü”, altında yer alan hisseler ise “zayıf” görünümlü olarak değerlendirilmektedir. “Günlük takip seviyesi güçlü” ve “haftalık takip seviyesi güçlü” ifadesi her iki vade için de üzerinde kalındığı sürece yükseliş yönlü hareketin devamı beklentisine işaret etmektedir. Her iki ifadenin “zayıf” olması durumunda ise satış baskısının devamı beklenebilir.
Sayfa 2- Tablolar
İkinci sayfamız sadece Endeks 30 kontratı için aracı kurumların dağılımlarını yorumlamaktadır. Bir önceki gün hangi kurumların hangi yönde işlem yoğunluğunda bulundukları, aktif kontratın açıldığı günden itibaren nasıl pozisyon aldıkları yer almaktadır. Tüm vadelerde de kontrat açılışlarından itibaren konsolide edilerek aracı kurumların nasıl pozisyon aldığına ilişkin dağılımlar hazırlanmaktadır. Burada yer alan iki yorum; yakın vadeli kontratta ve tüm vadelerde alıcıların mı yoksa satıcıların mı piyasa genelinde daha yoğun pozisyon taşıdığını yorumlar. Özellikle açık pozisyonda baskın kurumların hangi yönde işlem yaptıkları takip edilmelidir.
Sayfa 3- Tablolar
Üçüncü sayfamızda bir önceki gün işlem hacminde ilk 10 sırada yer alan pay kontratlarının verileri paylaşılır. Pay kontratlarında hedeflenen ise genel piyasa fiyatı ile açılan pozisyonların yönü ile ortaya çıkan piyasa görüşüne odaklanmak ve tüm vadelerde teorik fiyatlar ile son fiyat arasındaki farkları değerlendirmektir. Bu farklar özellikle, o vade içerisinde bedelli, bedelsiz, temettü ödemesi vb. gibi dayanak varlık fiyatını etkileyecek finansal gelişmeler olmadığı takdirde arbitraj fırsatları da sunar.
Sayfa 4- Tablolar
Dördüncü sayfamızda biraz daha komplike yorumlar çıkartılabilecek opsiyon piyasasındaki hareketlere odaklanıyoruz. Bu tabloda USDTRY ve Endeks 30 kontrat opsiyonlarına odaklanırken, eğer bir önceki gün pay opsiyonlarında da sıradışı bir hacim görülürse tablomuzda bulunduruyoruz. Opsiyonlar strateji olarak tüm dünyada yorumlanması en önemli finansal varlıklar olmasına rağmen buradaki yatırımcı ilgisinin ve işlem hacminin henüz bu yorumlamayı sağlıklı yapmamızı sağlayacak seviyede olmamasından dolayı özellikle pay opsiyonlarına dikkat etmek gerekebilir. Bu tablonun detaylarına girmesek de mantığının kontratının hangi yönde (Call:alım ve put:satım) olduğunu unutmadan gerçekleşen değişimlerin piyasa yönü konusunda nasıl yardımcı olacağına odaklanılmalıdır.
Sayfa 5- Grafikler
Beşinci sayfamızda ise özellikle Endeks 30 ve USDTRY için yorumlamayı biz yapıyoruz. Açık pozisyon sayılarının hangi yönde daha yoğun olduğunu, call opsiyonlarda ya da put opsiyonlarda hangi fiyatlarda daha büyük pozisyon açıldığını, bir önceki gün en çok işlem gören ilk 10 opsiyonun grafik görüntüsü ile paylaşıyoruz.
Umarız bu açıklamalar sizlere bültenimizi değerlendirirken faydalı olacaktır. Sorularınız ve türev ürünler ile ilgili daha detaylı bilgi için turevaraclar@halkyatirim.com.tr e-posta adresine ulaşabilirsiniz.
Bol kazançlı günler dileriz.