MACD Nasıl Doğru Kullanılır?
Macd, hareketli ortalamaların bilgisine dayanan popüler bir momentum ve trend takip göstergesidir ve bu nedenle işlemleriniz için ek bir momentum aracı ve momentum filtresi olarak yardımcı olur.
Bu yazımızda, Macd göstergesinin ne yaptığını, fiyatı analiz etmenize nasıl yardımcı olduğunu ve kendi işlemleriniz de nasıl kullanacağınızı açıklayacağız. İlk önce, Macd göstergesinin bileşenlerine bir göz atalım;
Macd Çizgisi: Göstergenin kalbi olan bu hat 12 dönem ema ve 26 dönem ema arasındaki farktır. Bu macd çizgisinin temelde tam hareketli ortalama bir geçiş sistemi olduğu anlamına gelir.
Sinyal Çizgisi:Bu hat 9 dönem ema’yı temsil eder.
Macd Histogramı: Macd çizgisi ile Sinyal arasındaki farkı gösterir.
Macd Göstergenin Temelleri
Ortalamalar tekniğine dayanan Macd, momentum analizi yapmak, trend takip eden girişleri bulmak ve momentum kaybına kadar trendlerde kalmak için idealdir. Bu yazıda inceleyeceğimiz ve adım adım keşfedeceğimiz kullanım prensiplerini açıklayacağımız 2 sinyal bulunmaktadır;
- Macd’nin 0 çizgisini kırması: Macd çizgilerinin yanında, iki hareketli ortalamayı da çizelgelerin üzerine çizerek nasıl çalıştığığını görebiliriz. İki ma geçtiğinde, Macd çizgisi de 0’ın altına geçer. 2 ma’den oluşan bir yapı momentumda bir değişiklik gösterir ve sıklıkla yeni bir trendin oluşumunu önleyebilir. Böylece, Macd hattı 0’ı geçtiğinde, momentumun değiştiğini ve potansiyel olarak yeni bir trendin başladığını gösterir.
2. Sinyal Çizgisi: İki Macd gösterge çizgisinin birbirinden uzağa gittiğini gördüğünüzde, bu momentumun arttığını ve trendin güçlendiği anlamına gelir. İki satır birbirine yaklaşırken, fiyatın güç kaybettiğini gösteriyor. Bununla birlikte, Macd bir osilatördür ve çok güçlü trendler sırasında çok doğru bilgiler vermez. Bu nedenle, güçlü bir eğilim içerisindeyken, Macd hatlarının çok fazla geçişi ile kafanız karışmaz.
İpucu: Macd çizgileri 0’ın üzerinde olduğu ve fiyat 12 ve 26 ema’nın üzerinde olduğu sürece, trend hala devam etmektedir.
Trend Takip Eden Giriş: Aralıklar arasında, Macd’deki iki satır birbirine çok yakındır ve 0 civarında gezinir. Bu momentum ve kuvvet olmadığı anlamına gelir. 1. noktada, fiyat da dar bir aralık oluşturur ve fiyat düştüğünde, iki gösterge çizgisi 0 çizgisinden çekilir ve birbirini ayırır. Ardından, bir eğilim sırasında, hareketli ortalamalar destek ve direnç olarak hareket edebilir ve aşama 2 ve 4 ‘ün gösterdiği gibi sizi trendlerde tutabilir. Fiyat hiçbir zaman hareketli ortalamaları kırmaz.
3 no’lu noktadaki gibi bir birleşme sırasında, MACD de keskin bir şekilde daralır ve işlem yapanlar kamaların yeni bir eğilim göstermesi için ara vermesini beklerler.
5’teki sapma, aşağıda keşfedeceğimiz bir sinyaldir ve tersine dönüşü öngörmüştür. Aşağı yönlü trend 6 sırasında, Macd hatları 0’ın altında kalırken, fiyatı tekrar hareketli ortalamaların altında kalır.
Ekren Girişlerde Ayrışma
Aralıklar arasında, Macd ayrışmaları fiyatı analiz etmek ve trend izleyen erken alım satımları bulmak için bir başka harika yoldur.
Fiyatın uzun bir süre boyunca nasıl çok yavaş yükseldiğini aşağıdaki ekran görüntüsünde görebilirsiniz. Aynı zamanda, MACD yavaş gevşemenin ardında alım gücü olmadığını göstererek aşağı hareket etti. Ardından, ani bir şekilde MACD çizgileri 0'ın altına düşerek daha da ayrılırken, iki hareketli ortalamanın altında fiyat güçlendi. Bu, yeni bir güçlü düşüş eğiliminin işareti olabilir.
Genel olarak, çoğu göstergede olduğu gibi, momentum bilgilerini doğrudan grafiğinizden okuyabileceğiniz zaman muhtemelen onlara ihtiyacınız olmaz. Ancak göstergeler bir araya gelmek ve piyasa işlemlerinizde daha fazla tarafsızlık yaratmak için harika araçlar olabilir.