Elliot Dalga Teorisi ile 3 farklı İşlem Yapma Metodu

Halk Yatırım
4 min readOct 2, 2019

--

Sayın okuyucu, hiç beraber piyasada işlem yaptık mı?

Yapalım mı?

Ralph Elliott borsadaki hamlelere dayanarak bu teoriyi geliştirdi ve kendi ismini verdi. İnsan davranışlarının hareketlerine olan güçlü inancı sonucu geliştirdiği bu teori, finansal piyasaların davranışını tahmin etmek için dünyada uygulanan en iyi alım satım teorilerinden biridir.

Borsada işlem yapma, risk yönetimi konusunda haklı olmaktan çok daha fazlasıdır. Ben böyle demiştim, bakın ne oldu yada şu tarihte belirttiğim gibi bu senette şu hedefe varıldı gibi söylemler ile piyasa tahmini aynı şey değildir. Lütfen siz siz olun sosyal medya gibi kanallarda sürekli yazılan ve çizilen profosyonel olmayan, sermaye piyasalarında hiç çalışmamış, bu işin eğitimini almamış kişi ve/veya kurumlara güvenmeyin. Gelin bir teoriyi daha bizim aracılığımız ile öğrenin ve kendi balığınızı kendiniz tutun. İnanın kararlarınızı alırken daha rahat hissedeceksiniz.

Elliott Dalgaları Teorisi, büyük risk/ödül rasyoları vermektedir. Sadece alım satım yapanlara fiyatların nereye gideceğini değil, aynı zamanda hangi zamanda gidebileceğini de gösterebilir. Fiyat ve zaman alım satımdaki en önemli iki unsurdur. Fiyatın nereye gidebileceğini ve ne zaman gidebileceğini bilebilmek zaten şu anda yaptığınız işlemlere inanılmaz bir fark yaratacaktır.

Üzerine kitaplar yazılan bu teori için sizlerle bazı ufak ve önemli ipuçlarını paylaşacağız. Ayrıca burada açıklanan kurgularda giriş, stop ve kar al seviyeleri gerçekçi risk/ödül rasyolarına dayanır. İşlemlerde 1’e 2 ve 1’e 3 gibi oranlar gerçekçidir.

Teorinin Basit Unsurları

Teori, piyasanın iki farklı şekilde hareketine odaklanır. Trendi veya düzeltmeyi tanımlayan dalgalara bakmaya başlar. Yani daha kesin bir ifade ile piyasada ya trend vardır yada düzeltmesi vardır demek istemiştir. Trend dalgası 5 dalgalı bir yapıdır. Temel olarak harhangi bir trend dalgası sayılar ile etiketlenir. Öte yandan, harfler ile düzeltmeler gösterilir. Düzeltici dalgalara 3 dalga yapıları olarak atıfta bulunur. Bu çoğu zaman doğru olsa da, her düzeltici model tam anlamıyla 3 dalga yapısına sahip değildir. Bu dalgaların arkasındaki fikir, ikisinin bir döngü oluşturmasıdır. Eliiott’ın piyasanın farklı derecelerde döndüğü yönündeki güçlü inancı buydu. Bu nedenle, bir döngü dürtüsel ve düzeltici bir dalgaya sahiptir.

Her yerde farklı derecelerin döngüleri var. Örneğin, 1–2–3–4–5 etiketli 5 dalgalı bir yapıda, 2. ve 4. dalgalar düzeltmeleri gösterirken, 1.,3. ve 5. dalgalar trend hareketlerini gösterir. Bununla birlikte, yukarıda ki trend aktivitenin 1. dalgası daha düşük bir dereceye sahipken, başka bir 5 dalga yapısına sahiptir, 3. ve 5. dalgalar da farklı derecelerde gerçekleşmelidir. Bu teori, temel fikir en başından tam olarak anlaşılmadığı taktirde piyasa işlemi yapmak için karmaşık bir yöntemdir.

3. Dalgada İşlem Yapmak

Çığır açan kurallardan biri, trenddeki bir dalgada, en az bir dalganın uzaması gerektiğini belirtir. Tanım olarak, genişletilmiş bir dalga diğer genişlemeyen dalgaların %161.8’den büyük olmalıdır. Basit tabir ile en uzun dalgadır. Tipik olarakta bu 3. trend dalgasıdır. Bu olduğunda, önceki dalga(2. dalga), 1. dalgadan %50 ila %61.8 arasında geri çekilir. 3. dalga uzantıları çoğu zaman gerçekleşir.

Bu dalga mükemmel işlem fırsatı verir. Yükseliş trend dalgasına, basit olarak, 1. dalganın %50 ila %61,8 arasında bekleyen bir alış limiti koyabilirsiniz. Kar al seviyesi, 2. dalganın sonundan itibaren %161,8 olarak tahmin edilirken, stop seviyesi dürtüsel faaliyetin başladığı yerde olmalıdır.

Düz Trend de Alım-Satım

Düzeltici dalgalar arasında, düz desenler her zaman oluşabilir. Elliott bu tip 10’dan fazla kalıp tanımlamıştır. Bu büyük bir sayı olsa da, tüm türlerin ortak bir yönü vardır: b dalgası önceki a dalgasınn minumum %61,8’ine geri çekilmelidir. Bu da zaten işlem patikası için yeterlidir. Bu nedenle, anahtar a dalgasının yorumlamakla kalınmalıdır. Trend mi? Düzeltme mi? Düz bir trendde a-b-c yapısına sahiptir. Dahası, a ve b dalgaları düzeltici aktiviteyi emsil eder ve sadece c dalgası 5 dalgalı bir yapıyı gösterir. Eğer bir dalga trendde değilse, sadece düzeltici olabilir. Bu nedenle %61,8 geri çekilme takip etmelidir.

5. Dalgada İşlem Yapmak

Teoride en güçlü kurallardan biri, 1. dalganın 5. dalga ile aynı olmaması gerektiğidir. Bu işlem yapanlara eğitimli bir tahmn verir çünkü 1. dalganın uzunluğu bellidir. Bu nedenle, Elliott yatırımcıları basitçe 1. dalganın uzunluğunu ölçer ve sonuncu 4. dalganın sonundan yansıtır. 5. farklı olmalıdır. Ancak her uzunluk işe yaramaz. 5. dalganın 1. dalganın %61,8’ini aradığına bakın. Bu olduğunda, bütün trend hareketin %38,2 oranında geri çekilmesini hedef alan bir boğa 5 dalga yapısında kısaca devam edin. Dahası, stop seviyesini uzatma işleminin geçersiz hale geldiği bir yere koyun ve güzel bir risk-ödül oranı sonuçları elde edin. Yine de, 5. dalganın alınıp satılması risklidir, çünkü burada piyasanın oluşturabileceği birden fazla olasılık vardır.

Son

Elliott dalgaları teorisi ile işlem yapmak için bu 3 olasılık dalga teorisi sadece birkaç olası yatırım kurulumunu gösterir. Gerçek şu ki, bu harika teori, piyasanın yaptığı her hareket için konumlandırmaya izin veriyor. Bu nedenle, soldakine göre ekranın sağ tarafına tahmin fiyatıona sahip oalcaksınız. Gerçek Elliott işlemcileri asla gerçek fiyatları saymaz. Doğru yaklaşım, piyasanın ilk önce önceki modeli onaylamasını sağlamasıdır. Yatırımcılar aylık veya daha büyük zaman dilimlerinden başlayarak yukarıdan aşağıya analiz yapar. Bundan sonra, bir işlem seçmek için günlük veya daha düşük zaman dilimlerine kadar tamamen aşağıya doğru inerler. Daha büyük zaman dilimlerindeki sayım, Elliott kurallarına saygı duyarsa, teori, insan davranışları nedeniyle gelecekteki piyasa hareketlerini ortaya koymaktadır.

Elliott dalgaları teorisinde olduğu gibi, piyasa teorisinde asla açgözlülük ve korku daha iyi temsil edilmedi.

İyi kazançlar dileriz.

--

--

Halk Yatırım

Halk Yatırım Menkul Değerler A.Ş resmi Medium sayfasıdır.